Vem gör Sveriges bästa must?
Den 22 november går det tredje svenska mästerskapet i äppelmust av stapeln – Must-SM 2019. Då utses Sveriges bästa äppelmust gjord på svenska äpplen i fem olika tävlingskategorier under en heldag på Folk, Mat & Möten i Malmö.
Nu har anmälningstiden för att delta i Must-SM 2019 gått ut och arrangörerna, föreningen Svenska Musterier, kan konstatera att tävlingen lockar alltfler deltagare för varje år.
Att intresset för svensk äppelmust växer, går inte att ta fel på. Antalet musterier ökar för varje år i alla de delar av Sverige där det går att odla äpplen. Framför allt är det små gårdsmusterier på mindre odlingar där man mustar för att sälja lokalt och närproducerat som ökar.
– Det är en mycket tydlig trend, säger Malena Borgström, projektledare för Must-SM 2019 och fortsätter:
– Det svenska äpplet är en fantastisk råvara och äppelmust är ett gott och bra alkoholfritt alternativ, både som måltidsdryck och som sällskapsdryck. Konsumenten idag blir allt mer medveten och också kunnig och har lärt sig uppskatta den svenska äppelmustens olika varianter.
Det ställer också krav på den som mustar. De olika musternas unika egenskaper, kvalitet och smak spelar roll. Must-SM arrangeras av föreningen Svenska Musterier – en sammanslutning av svenska musterier och mustaktörer som vill stärka och lyfta fram den svenska äppelmustens roll som självklart alkoholfritt dryckesalternativ.
– I vår ideella intresseförening Svenska Musterier, som arrangerar Must-SM, har vi sett en ökning från år till år av antalet deltagare, som vill visa upp och få sin äppelmust bedömd av smakproffsen i juryn.
Alla aktörer i Sverige som säljer och marknadsför äppelmust, gjord på svenska äpplen kan delta i Must-SM. I år är det 22 olika musterier, från Hudiksvall i norr till Trelleborg i söder, som kommer att tävla om titeln ”Sveriges Bästa Must 2019”.
De tävlar med sammanlagt 53 olika muster i fem olika klasser.
De fem tävlingsklasserna är:
1 Klarfiltrerad sortren äppelmust.
2 Ej filtrerad sortren äppelmust.
3 Klarfiltrerad blandade äppelmust av flera sorter.
4 Ej filtrerad blandade äppelmust av flera sorter.
5 Innovativa drycker där äppelmust utgör huvudingrediensen.
Hur går det till?
Bedömningen sker både kemiskt och sensoriskt. Den kemiska bedömningen är ny för i år och baseras på en kemisk analys av socker och syra, som görs på Balsgård Food Tech. För detta ändamål har deltagarna skickat in prov på de deltagande musterna i förväg.
Den sensoriska bedömningen görs efter blind smak-provning av juryn den 22 november.
Resultatet av de båda bedömningarna redovisas till musterierna, men det är juryns bedömning (och inte den kemiska analysen) som ligger till grund för premieringen.
Det kommer att finnas tre premieringsnivåer; guld-silver-brons beroende på hur mycket poäng som dryckerna får. Bland de som uppnått guldnivån i varje kategori utses en Must-SM vinnare. Vid lika poäng vinner bästa smak.
Årets jury:
Elke Jung – sommelier, journalist, Vinbanken
Titti Qvarnström – Michelinkock, Kreativ ledare för Folk Mat & Möten, ledamot av Skåneländska Gastronomiska Akademien.
Martin Ragnar – docent, författare, ledamot av Svenska Dryckesakademien, ledamot av Skåneländska Gastronomiska Akademien.
Kimmo Rumpunen – forskare, växtförädlare, dryckesutvecklare, ledamot av Skåneländska Gastronomiska Akademien.
Johan Swahn – forskare i sensorisk marknadsföring, kock, ledamot av Svenska Dryckes- akademien.
Anders Öhman – sommelier, vd Gustibus Wine & Spirit Academy.
Om arrangören:
MUST-SM arrangeras av föreningen Svenska Musterier – en sammanslutning av svenska musterier och mustaktörer som vill stärka och lyfta fram den svenska äppelmustens roll som självklart alkoholfritt dryckesalternativ.
De två tidigare svenska mästerskapen i konsten att göra äppelmust (2017 och 2018) har avhållits på Naturskolan i Kivik inför publik. Must-SM 2019 genomförs utan publik på restaurangen Folk, Mat & Möten i Malmö, där deltagarna – förutom att tävla om titeln ”Sveriges Bästa Must” – också kommer att ta del av två kunskaps- och inspirationsföreläsningar om smaksensorik och musthistoria.
Vill du veta mer om Must-SM 2019?
Kontakta info@must-sm.se