Skip to content

De gör Sveriges Bästa Must 2019!

Idag har Must-SM avgjorts på Folk, Mat & Möten i Malmö. Efter flera timmar då de sex namnkunniga jurymedlemmarna provsmakat, doftat och bedömt de 53 äppelmusterna som tävlat i fem olika kategorier.

Efter en lång överläggning kunde slutligen juryn enas. Det här är Sveriges godaste äppelmuster och vinnarna av Must-SM 2019 i de olika tävlingsklasserna:

1. Klarfiltrerad sortren äppelmust.
Kiviks Musteri Gravenstein
Den vinnande musten gjord på äppelsorten Gravenstein
Kiviks Musteri, Kivik

2. Ej filtrerad sortren äppelmust.
Äppelmust Aroma
Den vinnande musten gjord på äppelsorten Aroma
Bergströms lilla Musteri, Bankeryd

3. Klarfiltrerad blandade äppelmust av flera sorter.
Björn Ranelids Paradismust
Kiviks Musteri, Kivik

4. Ej filtrerad blandade äppelmust av flera sorter.
Ragnhilds Äppelmust
Ragnhilds Äppelmust, Brantehamn

5. Innovativa drycker där äppelmust utgör huvudingrediensen.
Englamust
Drycken gjord av äppelglögg, pomerans och vanilj
Bjärebygdens Musteri, Ängelholm

Från vänster: Katarina Holmberg från Norrtälje Musteri (som tog emot diplomet för vinnande mustkompisarna på Bergströms Lilla Musteris räkning då de inte kunde närvara), Ragnhild Fernlund (Ragnhilds Äppelmust), Mikael Adolfsson och Kristina Levinsson (Kiviks Musteri)

 

Elke Jung med diplom och vinnarkrans till Englamust, den vinnande drycken i kategorin ”Innovativa drycker där äppelmust utgör huvudingrediensen”.

 

Tre av jurymedlemmarna – Martin Ragnar, Kimmo Rumpunen och Elke Jung – med de fina vinnardiplomen.

Årets jury:
Elke Jung – sommelier, journalist, Vinbanken
Titti Qvarnström – Michelinkock, Kreativ ledare för Folk Mat & Möten, ledamot av Skåneländska Gastronomiska Akademien.
Martin Ragnar – docent, författare, ledamot av Svenska Dryckesakademien, ledamot av Skåneländska Gastronomiska Akademien.
Kimmo Rumpunen – forskare, växtförädlare, dryckesutvecklare, ledamot av Skåneländska Gastronomiska Akademien.
Johan Swahn – forskare i sensorisk marknadsföring, kock, ledamot av Svenska Dryckes- akademien.
Anders Öhman – sommelier, vd Gustibus Wine & Spirit Academy.

Medan juryn hade överläggningar genomfördes en gemensam mustprovning där alla tävlande mustaktörer fick smaka varandras must.

Innan vinnarna korades kunde deltagare och jury njuta av en härlig mustmiddag på Folk, Mat & Möten

Om arrangören:
MUST-SM arrangeras av föreningen Svenska Musterier – en sammanslutning av svenska musterier och mustaktörer som vill stärka och lyfta fram den svenska äppelmustens roll som självklart alkoholfritt dryckesalternativ.