Just nu sitter de sex jurymedlemmarna och ska avgöra vem som gjort Sveriges godaste äppelmust 2019. De doftar, smakar och tänker. Det är 53 tävlingsbidrag – i 5 olika tävlingsklasser – som ska bedömas. Ett krävande arbete!
Någon gång under kvällen idag – 22 november – kommer de glada vinnarna att diplomeras och koras. Så snart vi har juryns resultat, publicerar vi det här!
I år är det 22 olika musterier, från Hudiksvall i norr till Trelleborg i söder, som kommer att tävla om titeln ”Sveriges Bästa Must 2019”.
De tävlar med sammanlagt 53 olika muster i fem olika klasser.
De fem tävlingsklasserna är:
1 Klarfiltrerad sortren äppelmust.
2 Ej filtrerad sortren äppelmust.
3 Klarfiltrerad blandade äppelmust av flera sorter.
4 Ej filtrerad blandade äppelmust av flera sorter.
5 Innovativa drycker där äppelmust utgör huvudingrediensen.
Årets jury:
Elke Jung – sommelier, journalist, Vinbanken
Titti Qvarnström – Michelinkock, Kreativ ledare för Folk Mat & Möten, ledamot av Skåneländska Gastronomiska Akademien.
Martin Ragnar – docent, författare, ledamot av Svenska Dryckesakademien, ledamot av Skåneländska Gastronomiska Akademien.
Kimmo Rumpunen – forskare, växtförädlare, dryckesutvecklare, ledamot av Skåneländska Gastronomiska Akademien.
Johan Swahn – forskare i sensorisk marknadsföring, kock, ledamot av Svenska Dryckes- akademien.
Anders Öhman – sommelier, vd Gustibus Wine & Spirit Academy.
Om arrangören:
MUST-SM arrangeras av föreningen Svenska Musterier – en sammanslutning av svenska musterier och mustaktörer som vill stärka och lyfta fram den svenska äppelmustens roll som självklart alkoholfritt dryckesalternativ.