MUST-SM

Sveriges bästa must ska koras

Vinnare i Must-SM 2021!

Vinnare i Must-SM 2021!

Årets Vinnare i Must-SM 2021 är nu korade! De presenterades tillsammans med motiveringar under en live-sändning på Facebook, idag kl. 15. Om du missade live-sändningen ligger den kvar på Must-SMs Facebooksida. Av det rekordhöga antalet tävlande muster – hela 70 st –  har fem vinnare i fem tävlingsklasser utsetts. Musterna bedömdes i ett blindtest uppdelat …

Vinnare i Must-SM 2021! Läs mer »

Rekordmånga muster i det femte mästerskapet

Rekordmånga muster i det femte mästerskapet

Must-SM 2021 – det femte i ordningen – lockar mustaktörer från alla delar av Sverige. Från Skåne i söder till Sundsvall i norr. Totalt deltar 29 mustaktörer med 74 olika äppelmuster, fördelat på fem tävlingsklasser.  – Vår tävling inspirerar deltagarna att utmana sig själva till att göra underverk med höstens äppelskörd. Alla tävlingsbidrag får ett …

Rekordmånga muster i det femte mästerskapet Läs mer »

Must-SM 2021

Must-SM 2021

Nu börjar det femte svenska mästerskapet i äppelmust närma sig! Olika aktörer som säljer och marknadsför äppelmust gjord på svenska äpplen kan vara med och tävla i fem olika klasser; Klarfiltrerad sortren äppelmust Ej filtrerad sortren äppelmust Klarfiltrerad blandad äppelmust av flera sorter Ej filtrerad blandad äppelmust av flera sorter Innovativa drycker där äppelmust utgör …

Must-SM 2021 Läs mer »

Vem fick medalj i klass 5?

Vem fick medalj i klass 5?

I varje klass poängbedömdes äppelmusterna och den som fick flest poäng stod som slutlig segrare. Dessa innovativa muster tog hem medaljer i klass 5.

Vem fick medalj i klass 4?

Vem fick medalj i klass 4?

Musterierna blir bättre och bättre på att göra riktigt bra must! I varje klass poängbedömdes äppelmusterna och den som fick flest poäng stod som slutlig segrare. Här är alla premieringarna i tävlingsklass  4. I år var kvaliteten väldigt hög och därför delades det ut fler medaljer än någonsin.

Vem fick medalj i klass 3?

Vem fick medalj i klass 3?

Musterierna blir bättre och bättre på att göra riktigt bra must! I varje klass poängbedömdes äppelmusterna och den som fick flest poäng stod som slutlig segrare. Här är alla premieringarna i tävlingsklass 3.

Vem fick medalj i klass 1 & 2?

Vem fick medalj i klass 1 & 2?

Musterierna blir bättre och bättre på att göra riktigt bra must! I varje klass poängbedömdes äppelmusterna och den som fick flest poäng stod som slutlig segrare. Här är alla premieringarna i tävlingsklass 1 och 2. I år var kvaliteten väldigt hög och därför delades det ut fler medaljer än någonsin.

IMG_E0179

Årets vinnare i Must-SM 2020!

Vi har ett resultat för Must-SM 2020! Detta presenterades kl 13.00 idag under vår livesändning på Fb. Utifall ni missade det så ligger sändningen kvar på Must-SM´s Fb-sida. Musterna bedömdes i en blindtest uppdelade i fem klasser. Musten poängbedöms och den produkt som har flest poäng i varje klass vinner klassen. Sortren klar äppelmust: Kiviks Musteri, …

Årets vinnare i Must-SM 2020! Läs mer »

MUST-SM 700x700

Vinnarna presenteras live på FB!

Fredagen den 20 november kl 13:00 annonseras vinnarna i en livesändning på Facebook. Välkomna! https://www.facebook.com/events/2707618866155203

JURY 2020

johan-svahn

JOHAN SWAHN

Forskare i sensorisk marknadsföring, kock, ledamot av Svenska Dryckesakademien med ansvarsområdet Drycker i handeln.

Titti Q

TITTI QVARNSTRÖM

Michelinkock, Kreativ ledare för Folk Mat & Möten, ledamot av Skåneländska Gastronomiska Akademien.

MartinRagnar

MARTIN RAGNAR

Docent, författare, ledamot av Svenska Dryckesakademien, ledamot av Skåneländska Gastronomiska Akademien.

Kimmo Rumpunen

KIMMO RUMPUNEN

Forskare, växtförädlare, dryckesutvecklare, ledamot av Skåneländska Gastronomiska Akademien.

elke-ljung

ELKE JUNG

Sommelier, journalist, Vinbanken.

anders-ohman

ANDERS ÖHMAN

Sommelier,
vd Gustibus Wine & Spirit Academy.

Det är en konst att odla för smak.

Jordmån, äppelsort, väder, vind och skördetillfälle spelar in.

Det är inte alltid det godaste äpplet som ger den bästa äppelmusten. Varje must är unik och variationen är stor mellan olika äppelmuster, även om de är framställda av samma producent.

Komplexiteten vad gäller kvalitet blir ännu mer uppenbar om man jämför olika producenters must med varandra.

Blomstrande-appeltran

”Om man är mustmästare
så odlar man inte äpple
– man odlar must.”

Must SM 2018 logo

VINNARNA 2018

Vinnarna av Must-SM 2018.

Klar must av flera sorters äpplen:
Kiviks Musteri, Belle de Boskoop & Cox Orange.  

Innovativa drycker med Äpple som bas:
Kiviks Musteri, Årets skörd mousserande.  

Ofiltrerad must av en sorts äpplen:
Rörumsro Frukt & Must, Ingrid-Marie.  

Ofiltrerad must av flera sorters äpplen:
Rörumsro Frukt & Must Gårdens Vinteräpplen.  

Publikens val:
Backroads Farm, Bad Apples Class of '17.
Vinnarna av Must-SM 2018. Klar must av flera sorters äpplen: Kiviks Musteri, Belle de Boskoop & Cox Orange. Innovativa drycker med Äpple som bas: Kiviks Musteri, Årets skörd mousserande. Ofiltrerad must av en sorts äpplen: Rörumsro Frukt & Must, Ingrid-Marie. Ofiltrerad must av flera sorters äpplen: Rörumsro Frukt & Must Gårdens Vinteräpplen. Publikens val: Backroads Farm, Bad Apples Class of '17.
Must SM 2018 logo

Must-SM

Presenteras stolt av Svenska Musterier
www.svenskamusterier.se/

Den bärande idén för projektet Must-SM har varit att

lyfta den svenska äppelmustens status, sprida information om den stora bredd och variation som finns inom äppelmust och att därigenom, på sikt, öka försäljningen och lönsamheten hos lokala mustproducenter samt locka till nyetablering av fler musterier. Genom det återkommande evenemanget Must-SM ville Svenska Musterier skapa en mall för en professionell bedömning av produkterna och därigenom premiera kvalitet och innovation inom området.

Must-SM rönte uppmärksamhet i media och bidrog till en ökad kännedom om äppelmust

samt en tydlig ökning i försäljningen för de produkter som vunnit sin klass. Projektet har bidragit till ett flertal nya medlemmar i Svenska Musterier och en större samverkan mellan dem. Projektet har också bidragit till en ökad kunskap om svensk äppelmust bland branschfolk inom mat och dryck, samt en ökad kunskap bland odlare och mustaktörer om marknadsföring. Svenska Musterier har genom Must-SM etablerat nya kontakter och samarbeten som kommer att påverka branschen på ett långsiktigt och positivt sätt.

Must-SM är tänkt att vara ett årligt återkommande event.

Har du frågor om Must-SM? Kontakta då: Malena Borgström, epost malena.borgstrom@kiviksmusteri.se eller info@must-sm.se

Scroll to Top