MUST-SM
Sveriges bästa must ska koras

Must-SM 2022 premieringar
Ett fantastiskt år för svensk must! Fler tävlande än någonsin tidigare. Toppkvalitet och en variation som speglar den mångfald av sorter och terroir som finns i vårt avlånga land. Bra jobbat alla Sveriges passionerade mustmakare!

Vinnare Must-SM 2022
Vinnare i klassen ”Sortren klar äppelmust” med en Guldmedalj: Sövde Musteri, Gravenstein Juryns motivering: En härlig fruktig måltidsmust i sin bästa tappning. Bästa Kulturmust i klassen ”Sortren klar äppelmust ” med en Silvermedalj: Kiviks Musteri, Gravenstein Juryns motivering: En vacker fyllig måltidsmust med lång eftersmak. Vinnare i klassen ”Sortren äppelmust med fruktkött” med en Silvermedalj: …

MUST SM 2022
I år är det hela 90 olika äppelmuster från 30 musterier, som tävlar om att bli Sveriges Bästa Must 2022, vilket är rekord. Jury bedömningen kommer att gå av stapeln den 24 &25 november på Brunneby Musteri utanför Linköping. ÅRETS TÄVLANDE ÄR: • Apolinaire, Kristianstad • Bad Apples Fruits & Facts, Vitaby • Berghems musteri, …

Vinnare i Must-SM 2021!
Årets Vinnare i Must-SM 2021 är nu korade! De presenterades tillsammans med motiveringar under en live-sändning på Facebook, fredagen den 26 november kl. 15. Om du missade live-sändningen ligger den kvar på Must-SMs Facebooksida. Av det rekordhöga antalet tävlande muster – hela 70 st – har fem vinnare i fem tävlingsklasser utsetts. Musterna bedömdes i …

Medaljörer i klass 5
Alla muster som tävlar blind-testas av juryn som bedömer musternas kvalitéts-egenskaper som utseende, doft och smak. Musterna får olika poäng och premieras med brons-silver-guld. Av de som premierats utses den som fått högst poäng till Must-SM vinnare i varje kategori. Vid lika poäng vinner den som fått bäst smakomdöme. Nedan innovativa muster premierades i klass …

Medaljörer i klass 4
Alla muster som tävlar blind-testas av juryn som bedömer musternas kvalitéts-egenskaper som utseende, doft och smak. Musterna får olika poäng och premieras med brons-silver-guld. Av de som premierats utses den som fått högst poäng till Must-SM vinnare i varje kategori. Vid lika poäng vinner den som fått bäst smakomdöme. Nedan muster premierades i klass 4.

Medaljörer i klass 3
Alla muster som tävlar blind-testas av juryn som bedömer musternas kvalitéts-egenskaper som utseende, doft och smak. Musterna får olika poäng och premieras med brons-silver-guld. Av de som premierats utses den som fått högst poäng till Must-SM vinnare i varje kategori. Vid lika poäng vinner den som fått bäst smakomdöme. Nedan muster premierades i klass 3.

Medaljörer i klass 2
Alla muster som tävlar blind-testas av juryn som bedömer musternas kvalitéts-egenskaper som utseende, doft och smak. Musterna får olika poäng och premieras med brons-silver-guld. Av de som premierats utses den som fått högst poäng till Must-SM vinnare i varje kategori. Vid lika poäng vinner den som fått bäst smakomdöme. Nedan muster premierades i klass 2.

Medaljörer i klass 1
Alla muster som tävlar blind-testas av juryn som bedömer musternas kvalitéts-egenskaper som utseende, doft och smak. Musterna får olika poäng och premieras med brons-silver-guld. Av de som premierats utses den som fått högst poäng till Must-SM vinnare i varje kategori. Vid lika poäng vinner den som fått bäst smakomdöme. Nedan muster premierades i klass 1.
JURY 2022

CARINA GAVELIN
Diplomerad sommelier, vinjournalist, pedagog och förespråkare för svensk dryck.

TITTI QVARNSTRÖM
Michelinkock, Kreativ ledare för Folk Mat & Möten, ledamot av Skåneländska Gastronomiska Akademien.

MARTIN RAGNAR
Docent, författare, ledamot av Svenska Dryckesakademien, ledamot av Skåneländska Gastronomiska Akademien.

KIMMO RUMPUNEN
Forskare, växtförädlare, dryckesutvecklare, ledamot av Skåneländska Gastronomiska Akademien.

ELKE JUNG
Sommelier, journalist, Vinbanken.
Det är en konst att odla för smak.
Jordmån, äppelsort, väder, vind och skördetillfälle spelar in.
Det är inte alltid det godaste äpplet som ger den bästa äppelmusten. Varje must är unik och variationen är stor mellan olika äppelmuster, även om de är framställda av samma producent.
Komplexiteten vad gäller kvalitet blir ännu mer uppenbar om man jämför olika producenters must med varandra.

”Om man är mustmästare
så odlar man inte äpple
– man odlar must.”

VINNARNA 2018

