MUST-SM

Sveriges bästa must ska koras

muster kopiera

Must-SM 2022 premieringar

Ett fantastiskt år för svensk must! Fler tävlande än någonsin tidigare. Toppkvalitet och en variation som speglar den mångfald av sorter och terroir som finns i vårt avlånga land. Bra jobbat alla Sveriges passionerade mustmakare!

Bild press

Vinnare Must-SM 2022

Vinnare i klassen ”Sortren klar äppelmust” med en Guldmedalj: Sövde Musteri, Gravenstein Juryns motivering: En härlig fruktig måltidsmust i sin bästa tappning. Bästa Kulturmust i klassen ”Sortren klar äppelmust ” med en Silvermedalj: Kiviks Musteri, Gravenstein Juryns motivering: En vacker fyllig måltidsmust med lång eftersmak. Vinnare i klassen ”Sortren äppelmust med fruktkött” med en Silvermedalj: …

Vinnare Must-SM 2022 Läs mer »

Medalj 2022 Guld

MUST SM 2022

I år är det hela 90 olika äppelmuster från 30 musterier, som tävlar om att bli Sveriges Bästa Must 2022, vilket är rekord.  Jury bedömningen kommer att gå av stapeln den 24 &25 november på Brunneby Musteri utanför Linköping. ÅRETS TÄVLANDE ÄR: • Apolinaire, Kristianstad • Bad Apples Fruits & Facts, Vitaby • Berghems musteri, …

MUST SM 2022 Läs mer »

Vinnare i Must-SM 2021!

Vinnare i Must-SM 2021!

Årets Vinnare i Must-SM 2021 är nu korade! De presenterades tillsammans med motiveringar under en live-sändning på Facebook, fredagen den 26 november kl. 15. Om du missade live-sändningen ligger den kvar på Must-SMs Facebooksida. Av det rekordhöga antalet tävlande muster – hela 70 st –  har fem vinnare i fem tävlingsklasser utsetts. Musterna bedömdes i …

Vinnare i Must-SM 2021! Läs mer »

Medaljörer i klass 5

Medaljörer i klass 5

Alla muster som tävlar blind-testas av juryn som bedömer musternas kvalitéts-egenskaper som utseende, doft och smak. Musterna får olika poäng och premieras med brons-silver-guld. Av de som premierats utses den som fått högst poäng till Must-SM vinnare i varje kategori. Vid lika poäng vinner den som fått bäst smakomdöme. Nedan innovativa muster premierades i klass …

Medaljörer i klass 5 Läs mer »

Medaljörer i klass 4

Medaljörer i klass 4

Alla muster som tävlar blind-testas av juryn som bedömer musternas kvalitéts-egenskaper som utseende, doft och smak. Musterna får olika poäng och premieras med brons-silver-guld. Av de som premierats utses den som fått högst poäng till Must-SM vinnare i varje kategori. Vid lika poäng vinner den som fått bäst smakomdöme. Nedan muster premierades i klass 4.

Medaljörer i klass 3

Medaljörer i klass 3

Alla muster som tävlar blind-testas av juryn som bedömer musternas kvalitéts-egenskaper som utseende, doft och smak. Musterna får olika poäng och premieras med brons-silver-guld. Av de som premierats utses den som fått högst poäng till Must-SM vinnare i varje kategori. Vid lika poäng vinner den som fått bäst smakomdöme. Nedan muster premierades i klass 3.

Medaljörer i klass 2

Medaljörer i klass 2

Alla muster som tävlar blind-testas av juryn som bedömer musternas kvalitéts-egenskaper som utseende, doft och smak. Musterna får olika poäng och premieras med brons-silver-guld. Av de som premierats utses den som fått högst poäng till Must-SM vinnare i varje kategori. Vid lika poäng vinner den som fått bäst smakomdöme. Nedan muster premierades i klass 2.

Medaljörer i klass 1

Medaljörer i klass 1

Alla muster som tävlar blind-testas av juryn som bedömer musternas kvalitéts-egenskaper som utseende, doft och smak. Musterna får olika poäng och premieras med brons-silver-guld. Av de som premierats utses den som fått högst poäng till Must-SM vinnare i varje kategori. Vid lika poäng vinner den som fått bäst smakomdöme. Nedan muster premierades i klass 1.

JURY 2022

Carina Gavelin

CARINA GAVELIN

Diplomerad sommelier, vinjournalist, pedagog och förespråkare för svensk dryck.

Titti Q

TITTI QVARNSTRÖM

Michelinkock, Kreativ ledare för Folk Mat & Möten, ledamot av Skåneländska Gastronomiska Akademien.

MartinRagnar

MARTIN RAGNAR

Docent, författare, ledamot av Svenska Dryckesakademien, ledamot av Skåneländska Gastronomiska Akademien.

Kimmo Rumpunen

KIMMO RUMPUNEN

Forskare, växtförädlare, dryckesutvecklare, ledamot av Skåneländska Gastronomiska Akademien.

elke-ljung

ELKE JUNG

Sommelier, journalist, Vinbanken.

Det är en konst att odla för smak.

Jordmån, äppelsort, väder, vind och skördetillfälle spelar in.

Det är inte alltid det godaste äpplet som ger den bästa äppelmusten. Varje must är unik och variationen är stor mellan olika äppelmuster, även om de är framställda av samma producent.

Komplexiteten vad gäller kvalitet blir ännu mer uppenbar om man jämför olika producenters must med varandra.

Blomstrande-appeltran

”Om man är mustmästare
så odlar man inte äpple
– man odlar must.”

Must SM 2018 logo

VINNARNA 2018

Vinnarna av Must-SM 2018.

Klar must av flera sorters äpplen:
Kiviks Musteri, Belle de Boskoop & Cox Orange.  

Innovativa drycker med Äpple som bas:
Kiviks Musteri, Årets skörd mousserande.  

Ofiltrerad must av en sorts äpplen:
Rörumsro Frukt & Must, Ingrid-Marie.  

Ofiltrerad must av flera sorters äpplen:
Rörumsro Frukt & Must Gårdens Vinteräpplen.  

Publikens val:
Backroads Farm, Bad Apples Class of '17.
Vinnarna av Must-SM 2018. Klar must av flera sorters äpplen: Kiviks Musteri, Belle de Boskoop & Cox Orange. Innovativa drycker med Äpple som bas: Kiviks Musteri, Årets skörd mousserande. Ofiltrerad must av en sorts äpplen: Rörumsro Frukt & Must, Ingrid-Marie. Ofiltrerad must av flera sorters äpplen: Rörumsro Frukt & Must Gårdens Vinteräpplen. Publikens val: Backroads Farm, Bad Apples Class of '17.
Must SM 2018 logo

Must-SM

Presenteras stolt av Svenska Musterier
www.svenskamusterier.se/

Den bärande idén för projektet Must-SM har varit att

lyfta den svenska äppelmustens status, sprida information om den stora bredd och variation som finns inom äppelmust och att därigenom, på sikt, öka försäljningen och lönsamheten hos lokala mustproducenter samt locka till nyetablering av fler musterier. Genom det återkommande evenemanget Must-SM ville Svenska Musterier skapa en mall för en professionell bedömning av produkterna och därigenom premiera kvalitet och innovation inom området.

Must-SM rönte uppmärksamhet i media och bidrog till en ökad kännedom om äppelmust

samt en tydlig ökning i försäljningen för de produkter som vunnit sin klass. Projektet har bidragit till ett flertal nya medlemmar i Svenska Musterier och en större samverkan mellan dem. Projektet har också bidragit till en ökad kunskap om svensk äppelmust bland branschfolk inom mat och dryck, samt en ökad kunskap bland odlare och mustaktörer om marknadsföring. Svenska Musterier har genom Must-SM etablerat nya kontakter och samarbeten som kommer att påverka branschen på ett långsiktigt och positivt sätt.

Must-SM är tänkt att vara ett årligt återkommande event.

Har du frågor om Must-SM? Kontakta då: Malena Borgström, epost malena.borgstrom@kiviksmusteri.se eller info@must-sm.se

Rulla till toppen
Scroll to Top