MUST-SM

Sveriges bästa must ska koras

Mustprovning

Sveriges bästa must ska koras

För fjärde året i rad anordnar föreningen Svenska Musterier ett svenska mästerskapen i svensk äppelmust. Alla aktörer i Sverige som säljer och marknadsför äppelmust – gjord på svenska äpplen – är välkomna att deltaga.

MUST-SM flaskor liggande

Musterier anmälda till 2020 år Must-SM

Backroad Farm Bergströms lilla Musteri Bredängs musteri och ciderbryggeri Cored Musteri Ellenäs Fruktodling Englamust Granum Musteri Grönsöö Slottsträdgårdar Hallarnas Must Herrljunga Himlahav Häggeby Musteri Kiviks Musteri Kolmårdens äppelmusteri Lindesbergs Musteri Maglehems Musteri Malva Gård Norrtälje Musteri PA Frukt AB Ragnhilds äppelmust Roslagens Musteri Rscued Rudenstams Bär&frukt Rörumsro Frukt&Must Sundsvalls Musteri Sydkustens Gårdsbryggeri Syninge Musteri

musteri

De gör Sveriges Bästa Must 2019!

Idag har Must-SM avgjorts på Folk, Mat & Möten i Malmö. Efter flera timmar då de sex namnkunniga jurymedlemmarna provsmakat, doftat och bedömt de 53 äppelmusterna som tävlat i fem olika kategorier. Efter en lång överläggning kunde slutligen juryn enas. Det här är Sveriges godaste äppelmuster och vinnarna av Must-SM 2019 i de olika tävlingsklasserna: …

De gör Sveriges Bästa Must 2019! Läs mer »

Medalj 2019 liten

Must-SM 2019 är igång

Just nu sitter de sex jurymedlemmarna och ska avgöra vem som gjort Sveriges godaste äppelmust 2019. De doftar, smakar och tänker. Det är 53 tävlingsbidrag – i 5 olika tävlingsklasser – som ska bedömas. Ett krävande arbete! Någon gång under kvällen idag – 22 november – kommer de glada vinnarna att diplomeras och koras. Så …

Must-SM 2019 är igång Läs mer »

Sortiment 2019

22 musterier och 53 olika äppelmuster tävlar i Must-SM

Vem gör Sveriges bästa must? Den 22 november går det tredje svenska mästerskapet i äppelmust av stapeln – Must-SM 2019. Då utses Sveriges bästa äppelmust gjord på svenska äpplen i fem olika tävlingskategorier under en heldag på Folk, Mat & Möten i Malmö. Nu har anmälningstiden för att delta i Must-SM 2019 gått ut och …

22 musterier och 53 olika äppelmuster tävlar i Must-SM Läs mer »

MUST SM 2017

Gör du Sveriges bästa äppelmust?

Must-SM 2019 – Nu är anmälan öppen till det tredje svenska mästerskapet i svensk äppelmust. Must-SM utser Sveriges bästa äppelmust gjord på svenska äpplen – i 5 olika tävlingskategorier. Alla aktörer i Sverige som säljer och marknadsför äppelmust, gjord på svenska äpplen kan delta. Must-SM är också tävlingen för dig som vill förkovra dig i …

Gör du Sveriges bästa äppelmust? Läs mer »

MUST SM 2017

Must-SM rönte uppmärksamhet i media och bidrog till en ökad kännedom om äppelmust

Must-SM rönte uppmärksamhet i media och bidrog till en ökad kännedom om äppelmust samt en tydlig ökning i försäljningen för de produkter som vunnit sin klass. Projektet har bidragit till ett flertal nya medlemmar i Svenska Musterier och en större samverkan mellan dem. Projektet har också bidragit till en ökad kunskap om svensk äppelmust bland …

Must-SM rönte uppmärksamhet i media och bidrog till en ökad kännedom om äppelmust Läs mer »

provn.1

Den bärande idén för projektet Must-SM

Den bärande idén för projektet Must-SM har varit att lyfta den svenska äppelmustens status, sprida information om den stora bredd och variation som finns inom äppelmust och att därigenom, på sikt, öka försäljningen och lönsamheten hos lokala mustproducenter samt locka till nyetablering av fler musterier. Genom det återkommande evenemanget Must-SM ville Svenska Musterier skapa en …

Den bärande idén för projektet Must-SM Läs mer »

JURY 2020

johan-svahn

JOHAN SWAHN

Forskare i sensorisk marknadsföring, kock, ledamot av Svenska Dryckesakademien med ansvarsområdet Drycker i handeln.

Titti Q

TITTI QVARNSTRÖM

Michelinkock, Kreativ ledare för Folk Mat & Möten, ledamot av Skåneländska Gastronomiska Akademien.

MartinRagnar

MARTIN RAGNAR

Docent, författare, ledamot av Svenska Dryckesakademien, ledamot av Skåneländska Gastronomiska Akademien.

Kimmo Rumpunen

KIMMO RUMPUNEN

Forskare, växtförädlare, dryckesutvecklare, ledamot av Skåneländska Gastronomiska Akademien.

elke-ljung

ELKE JUNG

Sommelier, journalist, Vinbanken.

anders-ohman

ANDERS ÖHMAN

Sommelier,
vd Gustibus Wine & Spirit Academy.

Det är en konst att odla för smak.

Jordmån, äppelsort, väder, vind och skördetillfälle spelar in.

Det är inte alltid det godaste äpplet som ger den bästa äppelmusten. Varje must är unik och variationen är stor mellan olika äppelmuster, även om de är framställda av samma producent.

Komplexiteten vad gäller kvalitet blir ännu mer uppenbar om man jämför olika producenters must med varandra.

Blomstrande-appeltran

”Om man är mustmästare
så odlar man inte äpple
– man odlar must.”

Must SM 2018 logo

VINNARNA 2018

Vinnarna av Must-SM 2018.

Klar must av flera sorters äpplen:
Kiviks Musteri, Belle de Boskoop & Cox Orange.  

Innovativa drycker med Äpple som bas:
Kiviks Musteri, Årets skörd mousserande.  

Ofiltrerad must av en sorts äpplen:
Rörumsro Frukt & Must, Ingrid-Marie.  

Ofiltrerad must av flera sorters äpplen:
Rörumsro Frukt & Must Gårdens Vinteräpplen.  

Publikens val:
Backroads Farm, Bad Apples Class of '17.
Vinnarna av Must-SM 2018. Klar must av flera sorters äpplen: Kiviks Musteri, Belle de Boskoop & Cox Orange. Innovativa drycker med Äpple som bas: Kiviks Musteri, Årets skörd mousserande. Ofiltrerad must av en sorts äpplen: Rörumsro Frukt & Must, Ingrid-Marie. Ofiltrerad must av flera sorters äpplen: Rörumsro Frukt & Must Gårdens Vinteräpplen. Publikens val: Backroads Farm, Bad Apples Class of '17.
Must SM 2018 logo

Must-SM

Presenteras stolt av Svenska Musterier
www.svenskamusterier.se/

Den bärande idén för projektet Must-SM har varit att

lyfta den svenska äppelmustens status, sprida information om den stora bredd och variation som finns inom äppelmust och att därigenom, på sikt, öka försäljningen och lönsamheten hos lokala mustproducenter samt locka till nyetablering av fler musterier. Genom det återkommande evenemanget Must-SM ville Svenska Musterier skapa en mall för en professionell bedömning av produkterna och därigenom premiera kvalitet och innovation inom området.

Must-SM rönte uppmärksamhet i media och bidrog till en ökad kännedom om äppelmust

samt en tydlig ökning i försäljningen för de produkter som vunnit sin klass. Projektet har bidragit till ett flertal nya medlemmar i Svenska Musterier och en större samverkan mellan dem. Projektet har också bidragit till en ökad kunskap om svensk äppelmust bland branschfolk inom mat och dryck, samt en ökad kunskap bland odlare och mustaktörer om marknadsföring. Svenska Musterier har genom Must-SM etablerat nya kontakter och samarbeten som kommer att påverka branschen på ett långsiktigt och positivt sätt.

Must-SM är tänkt att vara ett årligt återkommande event.

Har du frågor om Must-SM? Kontakta då: Malena Borgström, epost malena.borgstrom@kiviksmusteri.se eller info@must-sm.se

Scroll to Top