MUST-SM
Sveriges bästa must ska koras

Must-SM 2019 är igång
Just nu sitter de sex jurymedlemmarna och ska avgöra vem som gjort Sveriges godaste äppelmust 2019. De doftar, smakar och tänker. Det är 53 tävlingsbidrag – i 5 olika tävlingsklasser – som ska bedömas. Ett krävande arbete! Någon gång under kvällen idag – 22 november – kommer de glada vinnarna att diplomeras och koras. Så …

22 musterier och 53 olika äppelmuster tävlar i Must-SM
Vem gör Sveriges bästa must? Den 22 november går det tredje svenska mästerskapet i äppelmust av stapeln – Must-SM 2019. Då utses Sveriges bästa äppelmust gjord på svenska äpplen i fem olika tävlingskategorier under en heldag på Folk, Mat & Möten i Malmö. Nu har anmälningstiden för att delta i Must-SM 2019 gått ut och …
22 musterier och 53 olika äppelmuster tävlar i Must-SM Läs mer »

Gör du Sveriges bästa äppelmust?
Must-SM 2019 – Nu är anmälan öppen till det tredje svenska mästerskapet i svensk äppelmust. Must-SM utser Sveriges bästa äppelmust gjord på svenska äpplen – i 5 olika tävlingskategorier. Alla aktörer i Sverige som säljer och marknadsför äppelmust, gjord på svenska äpplen kan delta. Must-SM är också tävlingen för dig som vill förkovra dig i …

Must-SM rönte uppmärksamhet i media och bidrog till en ökad kännedom om äppelmust
Must-SM rönte uppmärksamhet i media och bidrog till en ökad kännedom om äppelmust samt en tydlig ökning i försäljningen för de produkter som vunnit sin klass. Projektet har bidragit till ett flertal nya medlemmar i Svenska Musterier och en större samverkan mellan dem. Projektet har också bidragit till en ökad kunskap om svensk äppelmust bland …
Must-SM rönte uppmärksamhet i media och bidrog till en ökad kännedom om äppelmust Läs mer »

Den bärande idén för projektet Must-SM
Den bärande idén för projektet Must-SM har varit att lyfta den svenska äppelmustens status, sprida information om den stora bredd och variation som finns inom äppelmust och att därigenom, på sikt, öka försäljningen och lönsamheten hos lokala mustproducenter samt locka till nyetablering av fler musterier. Genom det återkommande evenemanget Must-SM ville Svenska Musterier skapa en …
JURY 2020

TITTI QVARNSTRÖM
Michelinkock, Kreativ ledare för Folk Mat & Möten, ledamot av Skåneländska Gastronomiska Akademien.

MARTIN RAGNAR
Docent, författare, ledamot av Svenska Dryckesakademien, ledamot av Skåneländska Gastronomiska Akademien.

KIMMO RUMPUNEN
Forskare, växtförädlare, dryckesutvecklare, ledamot av Skåneländska Gastronomiska Akademien.

ELKE JUNG
Sommelier, journalist, Vinbanken.
Det är en konst att odla för smak.
Jordmån, äppelsort, väder, vind och skördetillfälle spelar in.
Det är inte alltid det godaste äpplet som ger den bästa äppelmusten. Varje must är unik och variationen är stor mellan olika äppelmuster, även om de är framställda av samma producent.
Komplexiteten vad gäller kvalitet blir ännu mer uppenbar om man jämför olika producenters must med varandra.

”Om man är mustmästare
så odlar man inte äpple
– man odlar must.”

VINNARNA 2018

